Voeling met jezelf kwijt? 5 oefeningen om te reconnecteren

Het voelt heel vies om de voeling met jezelf kwijt te zijn. I know, I’ve been there and it sucks!
ย 
Doorgaans is het een teken dat je te veel van jezelf gevraagd hebt of te veel in functie van een ander geleefd hebt. En we hebben dan graag een ‘quick fix’, maar jammer genoeg werkt dat zo niet…๐Ÿ˜•. Je hebt er lang over gedaan om jezelf zo uit te putten, je lichaam en geest hebben ook geduld van jou nodig om terug op te bouwen. Mildheid naar jezelf is het grootste cadeau dat je jezelf kan geven dan.
ย 

Het is een proces van opbouwen, maar waar begin je?

Het kan allemaal wat overweldigend zijn, dus heb ik alvast vijf oefeningen voor je opgelijst die helpen. Ga er op een speelse wijze met aan de slag. Test wat voor jou werkt en wat niet. Geef er jouw eigen draai aan, maar probeer vooral vol te houden. Voel welke bij jou best past en probeer eens een maand vol te houden. Ik ben benieuwd welk effect dat op jouw denken en leven zal hebben.
De oefeningen draaien allemaal rond onthaasten, verbinden en groeien. Waarom die drie parameters?
  • Vnthaasten zodat je ruimte kan maken om te voelen
  • Verbinden met jezelf om jezelf terug beter te leren kennen
  • Groeien zodat je ook nieuwe dingen over jezelf leert en jouw horizonten verbreed
ย 
Het hoeft ook allemaal niet zo serieus te verlopen. Probeer het te zien als een ontdekkingstocht. Welke oefening doet jou goed? Welke niet? Kreeg je inzichten? Heb je iets nieuw over jezelf ontdekt? Een oude passie terug gevonden?
ย 

De vijf oefeningen

๐Ÿ‘‰ Natuurwandeling

Ga eens alleen op stap in een bos, of langs velden. Idealiter kan je een uurtje wandelen zodat de natuur zijn prachtig effect op je kan hebben. Het is bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur een rustgevend effect heeft op jouw zenuwstelstel en brein activigteit.
Een uutje wandelen in de natuur zal jouw gedachten tot rust brengen en ruimte creรซren om jouw innerlijke stem terug te horen.
En ja, jij verdient op zijn minst een uurtje voor jezelf ๐Ÿ˜ƒ

๐Ÿ‘‰ Mediteren

Mediteren kan heel ontspannend werken, maarย  kan evenzeer confronterend zijn. Confronterend wanneer je je gedachten niet stil krijgt of wanneer vanuit de stilte plots iets naar boven komt wat je al een hele tijd aan het verdringen bent. Hoe super zou het zijn mocht je de durf hebben om dat dan ook even toe te laten? Daarom niet lang, maar gewoon even. Dat er al wat druk van de ketel is.
Het kan best frustrerend zijn in het begin omdat je meditatie linkt aan stille gedachten en innerlijke rust. Kans is groot dat je dat niet direct gaat voelen en dat is perfect ok. Laat die trein aan gedachten maar passeren. Geef er verder geen focus aan en probeer er ook geen oordeel over te hebben. Je zal zien dat als je dagelijks 5 minuten mediteert, die gedachten overload stilletjesaan gaat verdwijnen. En ja, dat heb je juist gelezen…5 minuten. Die vijf minuten zullen jouw rustpunt uiteindelijk worden en voor je het weet zal je het meer en meer willen doen.
Ik kon 2 jaar terug niet eens een minuut mediteren. Ik werd rusteloos en de gedachten bleven razen. Nu mediteer ik dagelijks 15 tot 30min en het is zo’n zalige oase van rust voordat mijn dag begint.

๐Ÿ‘‰ Dagboek schrijven

Als je er nog niet aan toe bent de stilte op te zoeken, dan is schrijven perfect. Weet je niet over wat? Niet over nadenken, gewoon beginnen schrijven. Hoe was je dag? Wat frustreerde je? Wat maakte je blij? Waar ben je dankbaar voor?ย 

Lucht het jou op om bepaalde zaken van je af te schrijven? Zie je bepaalde tendensen in wat je schrijft? Bepaalde topics die terugkomen? Meer een negatieve toon of overwegend positief en hoopvol? Die zaken zeggen al veel over jou en waar je tegenaan loopt of waar je nood aan hebt.

Laat je maar eens goed gaan op papier :D.

๐Ÿ‘‰ Ademhalingsoefening

Ademhalingsoefeningen doen zijn perfect om rust te vinden in jezelf. Ze hoeven bovendien ook niet eens lang te duren. Ook dit is een oefening die jou zal helpen onthaasten en ruimte te creรซren om te verbinden met jezelf.

Er zijn uiteraard heel wat ademhalingsoefeningen, maar deze werkt heel goed voor mij en is super simpel. Het leuke is dat je moet tellen, waardoor je focus effectief naar je ademhaling gaat en je gedachtengang even tot stilstand komt. Here we go:

  • Adem vier tellen in
  • Houd 2 tellen vast
  • Adem 8 tellen uit

Ja…zo simpel is de oefening…Don’t over complicate when you don’t have to… Herhaal de oefening zoveel als je wil. Doorgaans doe ik ze 5 keer.

๐Ÿ‘‰ Comfortzone stretchen

Ok, we hebben nu al redelijk wat oefeningen die rust en verbinding brengen. Nu is het ook tijd voor wat fun stuff: je comfortzone eens uitbreiden. Maak eens een lijstje van de zaken waarvan je bang bent en een lijstje van activiteiten die je altijd al eens hebt willen proberen. Prik een datum en ga hiermee aan de slag.

Kies je om een van jouw angsten onder ogen te komen, doe dat dan liefst wat rustig aan ๐Ÿ˜…. Als je bijvoorbeeld schrik hebt van hoogtes, doe dan niet direct een death ride of rappel van een rots (mag natuurlijk als je dat wil…), maar ga dan misschien eens boulderen. Al heb je maar een meter hoog geklommen, dat is perfect! Het gaat er om dat je iets geprobeerd bent. Je bent voor jezelf opgekomen door iets moeilijk onder ogen te komen. Wees maar trots op jezelf!

Ga je voor iets nieuw. Geweldig! Voel die spanning, voel de vreugde dat je dit voor jezelf wil doen. Hoe tof is dat?!

 

Ik ben alvast heel benieuwd wat deze oefeningen met jou gaan doen. Hou je zeker niet in om me een berichtje te sturen met een update! You got this! ๐Ÿ˜€

Tamarin focust zich op jou helpen in jouw kracht te gaan staan en jouw authentieke zelf te vinden en omarmen. De activiteiten die we organiseren draaien ook rond onthaasten, verbinden en groeien op een leuke manier. Hopelijk kan je er op eentje bij zijn!

Deel deze blog